Woordenboek

Hier vindt je de betekenis van woorden die met homoseksualiteit te maken hebben
Biseksueel Een persoon die zich seksueel zowel tot mannen als tot vrouwen aangetrokken voelt
Celibatair Er bewust voor gekozen hebben om zonder partner en seksuele relatie te leven
Flikker Scheldwoord voor homo
Gay Engels woord voor homoseksueel
Geaardheid De manier waarop iemand in elkaar zit: of hij/zij zich aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht (homoseksuele geaardheid) of van het andere geslacht (heteroseksuele geaardheid)
Geslacht Sekse: man of vrouw
Hetero Een persoon die zich seksueel aangetrokken voelt tot mensen van andere geslacht (een man die op vrouwen valt of een vrouw die op mannen valt). Ook wel heteroseksueel genoemd.
Holebi Afkorting van: homo's lesbiennes en biseksuelen
Homofobie Afkeer van homoseksuelen ook wel homohaat of antihomoseksualiteit genoemd. Fobie betekent vrees. Met homofobie wordt meestal bedoeld dat mensen een hekel hebben aan homoseksuelen doordat ze het niet kennen.
Homoseksueel; homo Een man die zich seksueel aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht (een man die op mannen valt). Ook wel homo of homofiel genoemd.
Homoseksualiteit Seksuele gerichtheid op personen van hetzelfde geslacht. Dit kan zowel over mannen als over vrouwen gaan.
Homofiel Zie homoseksueel. Sommige christenen maken onderscheid tussen de woorden homoseksueel en homofiel: een homoseksueel is dan iemand die een homoseksuele relatie heeft of seksueel actief is en een homofiel is iemand die weliswaar homoseksuele gevoelens heeft maar niet seksueel actief is.
Lesbienne; lesbi Een vrouw die zich seksueel aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht (een vrouw die op vrouwen valt). Zij is lesbisch.
LGBT Engelse afkorting voor: Lesbian / Gay / Bisexual / Transgender
LHBT Nederlandse afkorting voor: Lesbi / Homo / Biseksueel / Transgender.
Monogaam Niet meer dan één partner hebben
Polygamie Een huwelijksvorm waarbij één persoon tegelijkertijd getrouwd is met twee of meer personen
Pot Ouderwets scheldwoord voor lesbi
Sekse Geslacht: man of vrouw
Sodomie Ouderwets woord voor homoseksualiteit. Afgeleid van Sodom; in Genesis 18 staat beschreven dat God de stad Sodom vernietigde vanwege de zonden van de bewoners. Dit zou (ook) om homoseksualiteit gaan; gezien wat de mannen van Sodom de gasten van Lot wilden aandoen (vers 5).