Vragen

Vragen

Vragen over homo en lesbisch zijn

 

Hoe weet ik zeker dat ik homo / lesbisch ben? 

Voor veel mensen is het heel duidelijk, ze vallen op jongens of op meiden. Maar het is niet altijd zo zwart-wit. Een meisje kan bijvoorbeeld op jongens vallen, en verliefd worden op haar beste vriendin. Ze zal dan tijd nodig hebben om te weten of ze lesbisch is, hetero of bi. Andersom kan natuurlijk ook.
Er zijn ook verschillende kanten aan liefde, bijvoorbeeld lichamelijke en emotionele intimiteit. Een jongen kan zich bijvoorbeeld lichamelijk aangetrokken voelen tot meisjes, maar ook merken dat hij zich meer open kan stellen naar jongens en met hen diepere vriendschap ervaart (emotionele intimiteit).

 

Als je homo of lesbisch bent, kan dit dan nog veranderen?
Ja en nee. In de tienertijd en als je begin twintig bent, ben je in de leeftijd dat je gaat uitvinden wie je bent en wat bij je past. Een meisje kan bijvoorbeeld eerst gericht zijn op jongens, maar later merken dat ze zich aangetrokken voelt tot vrouwen. In de jaren dat je volwassen wordt ga je je seksuele identiteit ontdekken.
Wanneer je homoseksueel of heteroseksueel bent, kan dit niet zomaar veranderen. Je seksuele identiteit is niet slechts een klein onderdeel van jou, maar iets dat bij je hele persoon hoort. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt veranderen hoe je er mee omgaat. Iemand die eerder als homoseksueel leefde, kan bijvoorbeeld beslissen dit niet meer te willen. Hij gaat dan op zoek naar hoe hij zijn homoseksualiteit een andere plek kan geven in zijn leven. Het gebeurt maar heel weinig dat iemand van homoseksueel verandert in heteroseksueel, ook niet met hulpverlening.

 

Anderen zeggen dat ik homo ben….
Niemand kan weten of jij homo of lesbisch bent, behalve jijzelf! Misschien val je op omdat je niet zo jongensachtig bent als andere jongens of niet zo ‘girly’ als andere meiden. Mensen zijn verschillend, so what. Dat zegt nog niets over je seksuele voorkeur!

 

Hoe moet het nou in de toekomst?
Sommige christelijke homo’s en lesbiennes zijn ervan overtuigt dat God monogame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet afkeurt. Ze voelen zich daarom vrij om een homo- of lesbische relatie aan te gaan. Er zijn diverse kerken in Nederland en België waar ze terecht kunnen en ook getrouwd kunnen worden.

Sommigen kiezen ervoor single te blijven, omdat ze geloven dat God homofiele relaties afkeurt. Ze geloven dat het meest kostbare op aarde het geluk is dat je kunt vinden in de Here God en dat ze daarvoor ook naar Zijn regels moeten leven. Zij kunnen zich echter niet voorstellen dat ze met iemand van het andere geslacht zouden trouwen, en kiezen er voor single te blijven.

Sommigen geloven ook dat God het niet zo bedoeld heeft dat mensen van hetzelfde geslacht een relatie hebben en gaan wel een relatie (en/of huwelijk) aan met iemand van het andere geslacht. Sommigen geloven dat ze helemaal ‘genezen’ zijn, anderen geven aan dat ze nog wel homofiele gevoelens en gedachtes hebben, maar dat ze er mee om kunnen gaan.

Sommige christelijke homo’s en lesbiennes kiezen er voor de kerk en soms ook het geloof te verlaten. Vaak omdat ze veel afwijzing hebben ervaren vanuit hun gemeente of omgeving. Ze merken dat ze niet zichzelf kunnen zijn wanneer zij bij hun gemeente en/of geloof blijven en kiezen voor een homoseksueel leven zonder kerk.
‘Een paar jaar geleden was ik veel meer bezig met mijn lesbisch-zijn dan nu; het zat altijd in mijn gedachten. Nu is dat veel minder, gelukkig. Er zijn meer dingen belangrijk in het leven.’


‘Ik schaam me vaak. Dan probeer ik niet op te vallen en vooral niet te verwijfd te doen. Ik ben wel eens jaloers op jongens die er helemaal geen probleem mee hebben dat ze homo zijn. Zo vrij zijn, dat zal ik nooit kunnen.’


‘Pas toen ik zelf uit de kast was kwam ik er achter dat er veel meer homo’s en lesbiennes in mijn omgeving zijn. Bijvoorbeeld mensen uit de buurt en uit de kerk, die ik alleen van gezicht kende. En anderen vertelden dat hun broer of kind ook homo is. Daar hoorde ik eerder nooit over.’


Just-be-Yourself

 

Recent Posts

2 Foute woordjes

In een gesprek over homoseksualiteit kun je elkaar al snel bezeren of afstoten. Dat merk ik zelf ook. Omdat bij de mensen van wie ik hou zowel actieve aanhangers van standpunt A als B zijn, merk ik dat ik van beide kanten te raken ben.( “Hé, je hebt het wel over míjn mensen”). Met bepaalde beweringen kun je de ander buitenspel plaatsen alsof zijn gedachtegang minderwaardig is. Soms zit het hem in één woordje. Valsspelen vind ik dat. Soms heel venijnig, soms openlijk, soms per ongeluk. Ik zal 2 voorbeelden noemen die ik vaak hoor, van beide kanten één.

Het woordje ‘Nog’ is er zo een, gebruikt door mensen die ervan overtuigd zijn dat homoseksuele relaties en geloven  samengaan.  Voorbeeld: Bij hen zijn homoseksuele relaties nog niet geaccepteerd. Wow, een klein woordje maar het lijkt ineens of jij zelf al zoveel verder bent dan die ander.  Alsof jij inmiddels beter weet, maar anderen zijn nog niet zover in dat proces.  Als in: ‘zij gelooft nog in Sinterklaas’. Ze kunnen het ook niet helpen, ze komen er vanzelf achter. Door aan te nemen dat christenen van kant B achterlopen in de emancipatie van homoseksualiteit, neem je hun bezwaren en zorgen niet serieus. Door ook nog eens te geloven dat de emancipatie onstuitbaar is, ga je ervan uit dat hun argumenten uiteindelijk geen stand kunnen houden. Hoe meer denigrerend wil je het hebben? Een klein woordje maakt in dit geval een groot verschil.

Een woordje dat deze mensen, die homoseksuele relaties afwijzen, te makkelijk gebruiken is ‘Bijbels’. Bijvoorbeeld ‘we moeten wel de Bijbelse visie uitdragen’. Bijbelse visie, Bijbels standpunt, Bijbelse grondslag: het woordje Bijbels maakt dat jij bij de groep zit die God en zijn Woord serieus neemt en begrijpt, de anderen hebben waarschijnlijk gewoon een visie gekozen wat hen goed uitkomt. (Want hé, als je de Bijbel goed leest, dan kom je zeker tot dezelfde conclusie als ik!) Superieur bijvoeglijk naamwoordje.

Ik besef dat het heel lastig is om werkelijk zonder een gevoel van superioriteit naar een ander te luisteren, als je het grondig met hem/haar oneens bent. Gelukkig geloof ik dat de Heilige Geest ons wil helpen en beetje bij beetje kan bevrijden van elke hoogmoed.

  1. Anders Leave a reply
  2. Eenheid Leave a reply
  3. Taboe Leave a reply
  4. 30 tinten oranje Leave a reply
  5. Hitte en kou Leave a reply
  6. Voor of tegen Leave a reply