Vragen over omgaan met je omgeving

 

 

Vragen

Vragen over coming out

 

Ik heb nog niemand verteld dat ik homo ben. Hoe pak ik dat aan? 
Je ziet er misschien erg tegenop om het je omgeving te vertellen, maar vaak valt het erg mee. Maar hoe pak je dat aan? Kijk hier voor tips voor je coming-out! 

Gaat het iemand wat aan hoe ik om ga met mijn homoseksualiteit? 
Hoe jij omgaat met je seksualiteit en partnerkeuze is jouw privézaak. Maar binnen de gemeente of kerk hebben mensen wel een verantwoordelijkheid naar elkaar.  In de Bijbel staat dat de leiders van de gemeente verantwoordelijk zijn voor hun gemeenteleden en hen  moeten aanspreken op zonde (zie 1 Cor 5:1-13 en Handelingen 20:28). In dit opzicht verschilt een kerk dus wel van bijvoorbeeld een voetbalclub; de leiding mag je aanspreken op je persoonlijk leven. Bijvoorbeeld wanneer ze ongerust zijn dat je mogelijk zondigt. Ook gemeenteleden moeten medechristenen aanspreken als zij in zonde leven volgens de Bijbel (zie o.a. 2 Thessalonicenzen 3:14-15). Dit heet vermanen. In de Bijbel staan richtlijnen over hoe dit vermanen moet gebeuren ( zie o.a. Mattheus 18:15-17). Maar de Bijbel waarschuwt ook dat we niet mogen oordelen, dat is je beter voelen dan een ander. En dat vermanen altijd in liefde moet gebeuren (zie bijv. Galaten 6:1-4)). Discipelen van Jezus moedigen elkaar aan en vermanen elkaar, ook over persoonlijke dingen. Natuurlijk kun je zelf beslissen of je bij een gemeente wilt horen die werkt met deze richtlijnen.

In welke kerken zijn homo´s welkom? 
Iedereen is welkom in de gemeente, het maakt niet uit of je homo, hetero of bi bent! De vraag is alleen of je je  ook kunt aansluiten (en aan het avondmaal gaan) bij de gemeente terwijl je een homoseksuele relatie hebt. Dit kan bij sommige gemeentes wel, en bij andere niet. Kerken zetten meestal niet op hun website hoe ze denken over homoseksualiteit, dus zul je die vraag aan de leiding van de gemeente moeten stellen. Op wijdekerk staat een overzicht van kerken waar homo’s met een relatie welkom zijn.

 

 


‘Tussen het moment dat ik zelf wist dat ik homo ben en dat ik het aan mijn vrienden vertelde heeft 2,5 jaar gezeten. Ik had tijd nodig om te wennen aan het idee, voordat ik er zelf relaxed over kon zijn naar anderen.’


‘Ik ga er vanuit dat iedereen in mijn dorp het wel weet. Soms merk ik dat iemand het nog níet weet. Dan ben ik verbaasd; Misschien is het toch niet zulk interessant nieuws als ik dacht.’ 


‘Ik heb samen met mijn ouders overlegd wie en wanneer ik het in onze gemeente zou gaan vertellen. Daarna is er ook nog een gesprek geweest met de voorganger. Mijn coming out in de kerk was voor mijn ouders zeker net zo spannend  als voor mij.’


 

 

 

 

Recent Posts

2 Foute woordjes

In een gesprek over homoseksualiteit kun je elkaar al snel bezeren of afstoten. Dat merk ik zelf ook. Omdat bij de mensen van wie ik hou zowel actieve aanhangers van standpunt A als B zijn, merk ik dat ik van beide kanten te raken ben.( “Hé, je hebt het wel over míjn mensen”). Met bepaalde beweringen kun je de ander buitenspel plaatsen alsof zijn gedachtegang minderwaardig is. Soms zit het hem in één woordje. Valsspelen vind ik dat. Soms heel venijnig, soms openlijk, soms per ongeluk. Ik zal 2 voorbeelden noemen die ik vaak hoor, van beide kanten één.

Het woordje ‘Nog’ is er zo een, gebruikt door mensen die ervan overtuigd zijn dat homoseksuele relaties en geloven  samengaan.  Voorbeeld: Bij hen zijn homoseksuele relaties nog niet geaccepteerd. Wow, een klein woordje maar het lijkt ineens of jij zelf al zoveel verder bent dan die ander.  Alsof jij inmiddels beter weet, maar anderen zijn nog niet zover in dat proces.  Als in: ‘zij gelooft nog in Sinterklaas’. Ze kunnen het ook niet helpen, ze komen er vanzelf achter. Door aan te nemen dat christenen van kant B achterlopen in de emancipatie van homoseksualiteit, neem je hun bezwaren en zorgen niet serieus. Door ook nog eens te geloven dat de emancipatie onstuitbaar is, ga je ervan uit dat hun argumenten uiteindelijk geen stand kunnen houden. Hoe meer denigrerend wil je het hebben? Een klein woordje maakt in dit geval een groot verschil.

Een woordje dat deze mensen, die homoseksuele relaties afwijzen, te makkelijk gebruiken is ‘Bijbels’. Bijvoorbeeld ‘we moeten wel de Bijbelse visie uitdragen’. Bijbelse visie, Bijbels standpunt, Bijbelse grondslag: het woordje Bijbels maakt dat jij bij de groep zit die God en zijn Woord serieus neemt en begrijpt, de anderen hebben waarschijnlijk gewoon een visie gekozen wat hen goed uitkomt. (Want hé, als je de Bijbel goed leest, dan kom je zeker tot dezelfde conclusie als ik!) Superieur bijvoeglijk naamwoordje.

Ik besef dat het heel lastig is om werkelijk zonder een gevoel van superioriteit naar een ander te luisteren, als je het grondig met hem/haar oneens bent. Gelukkig geloof ik dat de Heilige Geest ons wil helpen en beetje bij beetje kan bevrijden van elke hoogmoed.

  1. Anders Leave a reply
  2. Eenheid Leave a reply
  3. Taboe Leave a reply
  4. 30 tinten oranje Leave a reply
  5. Hitte en kou Leave a reply
  6. Voor of tegen Leave a reply