Tips over omgaan met je omgeving

 

Tips

Tips om veillig uit de kast te komen

 

Er voor uitkomen dat je homo of lesbisch bent kan heel lastig zijn in een omgeving waar mensen dit niet ‘normaal’ vinden. Misschien voel je je eenzaam en onbegrepen door de reactie van anderen, of doordat je wel aanvoelt dat je het beter niet kunt vertellen. Maar niets zeggen geeft een eenzaam gevoel.

Eerst veilig, dan dichtbij, dan iedereen

Vertel het eerst aan iemand waarbij je zeker weet dat ie goed zal reageren. Vertel het daarna aan je ouders en beste vrienden. Omdat ze van je houden, zullen ze er misschien meer emotioneel bij zijn. En dus langer tijd nodig hebben voordat jullie relatie weer helemaal normaal is. Pas wanneer jij je er sterk genoeg voor voelt en ook je familie er klaar voor is, mag iedereen het weten.

Kies zorgvuldig 
Kies zorgvuldig wie je het vertelt. Sommige mensen reageren nogal onhandig of bot, doordat ze het zelf een lastig onderwerp vinden of doordat ze zich niet kunnen inleven in jou. Sommige mensen reageren alsof het  iets HEEL ERGS is. Maar dat is onzin. Iedereen is geroepen om Jezus te volgen en Zijn leiding te zoeken bij de keuzes in zijn of haar leven, daarin verschil jij niets van anderen. En iedereen, homo, lesbisch en hetero, worstelt wel eens met vragen, met zondige gedachtes of eigen verlangens. Het gaat erom hoe je daar mee omgaat, of je God op de eerste plek zet . Daar kunnen anderen niet over oordelen.

Geen geheim
Op een gegeven moment is het fijn wanneer je tegen iedereen open kunt zijn over je homoseksualiteit. Dat gaat het beste als je zelf goed weet hoe jij er in staat en je niet te onzeker voelt. Tot die tijd kun je aan een aantal vrienden en familieleden vragen het nog even stil te houden.

Vragen & antwoorden 
Misschien worden er vragen aan je gesteld die je vervelend vindt. Bijvoorbeeld of je een relatie hebt.  Of iemand vraagt je of je nu altijd single blijft. Vertel dan niet meer dan je zelf wilt.  Je bent niet verplicht te praten over persoonlijke zaken als seksualiteit of partnerkeuze. Je kunt bijvoorbeeld antwoorden: ‘Dat weet ik nog niet.’ Of: ‘Dat is een erg persoonlijke vraag. ’.

Ook discussies over geloof en homoseksualiteit mag je best afkappen.  Anderen kunnen jou niet vertellen wat jij moet doen of vinden. Ook al weten ze het nog zo goed. Je moet tenslotte je eigen weg gaan. Je zult altijd mensen tegenkomen die het met je eens zijn en mensen die het niet met je eens zijn, maar het enige wat telt is wat je zelf gelooft dat God van je vraagt. Natuurlijk kun je daar wel advies over vragen aan mensen die belangrijk voor je zijn, bijvoorbeeld je jeugdleider. Kies daarom goed met wie je praat en bescherm jezelf af en toe een beetje voor de mening van anderen.

Zwijgen 
Het zwijgen van vrienden en bekenden kan net zo vervelend zijn, wanneer je niet weet wat je vrienden vinden en het onderwerp ‘in de lucht’ tussen jullie in hangt. Waarschijnlijk durven ze er niet over te beginnen of weten ze niet hoe. Het kost wat moed, maar er zelf over beginnen is dan het beste! Er een grapje over maken helpt altijd.

Nieuwe vrienden 
Misschien ga je op zoek naar nieuwe vrienden bij wie je jezelf kunt zijn.  Bijvoorbeeld mensen die helemaal geen problemen hebben met homoseksualiteit. Vraag je dan steeds af: ‘Houdt het contact met hen of hem/haar me af van mijn relatie met God?’


‘Tussen het moment dat ik zelf wist dat ik homo ben en dat ik het aan mijn vrienden vertelde heeft 2,5 jaar gezeten. Ik had tijd nodig om te wennen aan het idee, voordat ik er zelf relaxed over kon zijn naar anderen.’


 

‘Ik ga er vanuit dat iedereen in mijn dorp het wel weet. Soms merk ik dat iemand het nog níet weet. Dan ben ik verbaasd; Misschien is het toch niet zulk interessant nieuws als ik dacht.’

 


 

‘Ik heb samen met mijn ouders overlegd wie en wanneer ik het in onze gemeente zou gaan vertellen. Daarna is er ook nog een gesprek geweest met de voorganger. Mijn coming out in de kerk was voor mijn ouders zeker net zo spannend  als voor mij.’

 


 

 

 

Recent Posts

2 Foute woordjes

In een gesprek over homoseksualiteit kun je elkaar al snel bezeren of afstoten. Dat merk ik zelf ook. Omdat bij de mensen van wie ik hou zowel actieve aanhangers van standpunt A als B zijn, merk ik dat ik van beide kanten te raken ben.( “Hé, je hebt het wel over míjn mensen”). Met bepaalde beweringen kun je de ander buitenspel plaatsen alsof zijn gedachtegang minderwaardig is. Soms zit het hem in één woordje. Valsspelen vind ik dat. Soms heel venijnig, soms openlijk, soms per ongeluk. Ik zal 2 voorbeelden noemen die ik vaak hoor, van beide kanten één.

Het woordje ‘Nog’ is er zo een, gebruikt door mensen die ervan overtuigd zijn dat homoseksuele relaties en geloven  samengaan.  Voorbeeld: Bij hen zijn homoseksuele relaties nog niet geaccepteerd. Wow, een klein woordje maar het lijkt ineens of jij zelf al zoveel verder bent dan die ander.  Alsof jij inmiddels beter weet, maar anderen zijn nog niet zover in dat proces.  Als in: ‘zij gelooft nog in Sinterklaas’. Ze kunnen het ook niet helpen, ze komen er vanzelf achter. Door aan te nemen dat christenen van kant B achterlopen in de emancipatie van homoseksualiteit, neem je hun bezwaren en zorgen niet serieus. Door ook nog eens te geloven dat de emancipatie onstuitbaar is, ga je ervan uit dat hun argumenten uiteindelijk geen stand kunnen houden. Hoe meer denigrerend wil je het hebben? Een klein woordje maakt in dit geval een groot verschil.

Een woordje dat deze mensen, die homoseksuele relaties afwijzen, te makkelijk gebruiken is ‘Bijbels’. Bijvoorbeeld ‘we moeten wel de Bijbelse visie uitdragen’. Bijbelse visie, Bijbels standpunt, Bijbelse grondslag: het woordje Bijbels maakt dat jij bij de groep zit die God en zijn Woord serieus neemt en begrijpt, de anderen hebben waarschijnlijk gewoon een visie gekozen wat hen goed uitkomt. (Want hé, als je de Bijbel goed leest, dan kom je zeker tot dezelfde conclusie als ik!) Superieur bijvoeglijk naamwoordje.

Ik besef dat het heel lastig is om werkelijk zonder een gevoel van superioriteit naar een ander te luisteren, als je het grondig met hem/haar oneens bent. Gelukkig geloof ik dat de Heilige Geest ons wil helpen en beetje bij beetje kan bevrijden van elke hoogmoed.

  1. Anders Leave a reply
  2. Eenheid Leave a reply
  3. Taboe Leave a reply
  4. 30 tinten oranje Leave a reply
  5. Hitte en kou Leave a reply
  6. Voor of tegen Leave a reply