Mijn visie

 

 

Over mij

Mijn visie op homoseksualiteit en christelijk geloof

Mijn naam is Joëlle Bakhuis. Ik ben getrouwd en heb 3 kinderen, ben hetero en ben aangesloten bij een evangelische gemeente. Ik werk als psychosociaal therapeute in mijn eigen praktijk (zie praktijkdehorizon.nl/christelijke-hulpverlening-homoseksualiteit). Ik heb deze website gemaakt omdat ik het heel belangrijk vindt dat je als christelijke jongere niet alleen blijft zitten met je seksuele gevoelens en alle vragen en twijfels die daarbij komen kijken. Ook miste ik op internet nog een ‘neutrale plek’ waar de verschillende kanten rondom geloof en homoseksualiteit worden belicht. Christenen in Nederland lijken over dit onderwerp verdeeld te zijn in 2 ‘kampen’ en hoe weet je nu wat de waarheid is?

Allereerst denk ik dat het belangrijk is te zeggen dat er niet slechts 2 ‘kampen’ zijn, maar een diversiteit aan opvattingen. Veel christenen geven aan in beide ‘kampen’ niet te passen. Het onderwerp homoseksualiteit en de Bijbel is ingewikkeld en van verschillende kanten te belichten. Christenen komen op basis van dezelfde Bijbel tot verschillende conclusies. Dat kan verwarrend zijn en je onzeker maken. Maar het brengt je ook terug bij de vraag wat je eigenlijk zelf gelooft en wie God voor jou is. Dat is een goede vraag toch?

Ik geloof dat het belangrijk is dat iedereen hierin zelf op zoek gaat naar Gods wil. Zodat je je keuzes maakt in vertrouwen op God en vanuit geloof in zijn betrokkenheid bij jouw leven. En ik geloof dat God je wilt leiden in die zoektocht.

Wanneer je, met David, bidt: ‘Maak mij, HEER, met uw wegen vertrouwd, leer mij uw paden te gaan. Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij, want u bent de God die mij redt, op u blijf ik hopen, elke dag weer.’ (Psalm 25:4-5) zal Hij je zeker niet laten zitten. Onderweg met Hem zal Hij je wijsheid en nieuwe inzichten geven en je leiden op de goede weg.

Ik geloof dat het de taak is van heteroseksuele christenen om homoseksuele christenen zo goed mogelijk te steunen in hun zoektocht en vriendschap te geven zoals we zelf ook nodig hebben. En waar mogelijk naar eenheid te streven, ook als we tot verschillende inzichten komen. Het is onze taak biddend te zoeken waar de grenzen van die eenheid liggen maar óók hoe we openheid en veiligheid kunnen creëren binnen onze groep. Zodat iedereen die bij Jezus wil horen zich thuis kan voelen, ook mensen die ‘niet helemaal binnen het plaatje passen’ .

 

 

 

pasfoto

 

Recent Posts

2 Foute woordjes

In een gesprek over homoseksualiteit kun je elkaar al snel bezeren of afstoten. Dat merk ik zelf ook. Omdat bij de mensen van wie ik hou zowel actieve aanhangers van standpunt A als B zijn, merk ik dat ik van beide kanten te raken ben.( “Hé, je hebt het wel over míjn mensen”). Met bepaalde beweringen kun je de ander buitenspel plaatsen alsof zijn gedachtegang minderwaardig is. Soms zit het hem in één woordje. Valsspelen vind ik dat. Soms heel venijnig, soms openlijk, soms per ongeluk. Ik zal 2 voorbeelden noemen die ik vaak hoor, van beide kanten één.

Het woordje ‘Nog’ is er zo een, gebruikt door mensen die ervan overtuigd zijn dat homoseksuele relaties en geloven  samengaan.  Voorbeeld: Bij hen zijn homoseksuele relaties nog niet geaccepteerd. Wow, een klein woordje maar het lijkt ineens of jij zelf al zoveel verder bent dan die ander.  Alsof jij inmiddels beter weet, maar anderen zijn nog niet zover in dat proces.  Als in: ‘zij gelooft nog in Sinterklaas’. Ze kunnen het ook niet helpen, ze komen er vanzelf achter. Door aan te nemen dat christenen van kant B achterlopen in de emancipatie van homoseksualiteit, neem je hun bezwaren en zorgen niet serieus. Door ook nog eens te geloven dat de emancipatie onstuitbaar is, ga je ervan uit dat hun argumenten uiteindelijk geen stand kunnen houden. Hoe meer denigrerend wil je het hebben? Een klein woordje maakt in dit geval een groot verschil.

Een woordje dat deze mensen, die homoseksuele relaties afwijzen, te makkelijk gebruiken is ‘Bijbels’. Bijvoorbeeld ‘we moeten wel de Bijbelse visie uitdragen’. Bijbelse visie, Bijbels standpunt, Bijbelse grondslag: het woordje Bijbels maakt dat jij bij de groep zit die God en zijn Woord serieus neemt en begrijpt, de anderen hebben waarschijnlijk gewoon een visie gekozen wat hen goed uitkomt. (Want hé, als je de Bijbel goed leest, dan kom je zeker tot dezelfde conclusie als ik!) Superieur bijvoeglijk naamwoordje.

Ik besef dat het heel lastig is om werkelijk zonder een gevoel van superioriteit naar een ander te luisteren, als je het grondig met hem/haar oneens bent. Gelukkig geloof ik dat de Heilige Geest ons wil helpen en beetje bij beetje kan bevrijden van elke hoogmoed.

  1. Anders Leave a reply
  2. Eenheid Leave a reply
  3. Taboe Leave a reply
  4. 30 tinten oranje Leave a reply
  5. Hitte en kou Leave a reply
  6. Voor of tegen Leave a reply