Tips1

 

Tips

 

Niet de enige
Misschien voel je je vaak ‘anders’ dan anderen, maar je bent zeker niet de enige die homoseksuele gevoelens heeft! De schattingen lopen ver uiteen, maar de meeste onderzoeken wijzen uit dat ongeveer 2 tot 5 procent van alle mensen homo of lesbisch is. Dat is ongeveer in iedere schoolklas één, en ook in de kerk ben je waarschijnlijk niet de enige! (reken maar uit, uit hoeveel mensen bestaat jouw gemeente?) Maar doordat het onder christenen een lastig onderwerp is, komen mensen er vaak niet openlijk voor uit. Je weet het dus niet van elkaar.

Niet erg
Door de manier waarop er in jouw omgeving over homoseksualiteit gepraat wordt, of juist over gezwegen, kun je het gevoel hebben dat het iets ‘ergs’ is. Iets waar je je voor moet schamen. Dat is grote onzin. Je hoeft je nooit te schamen voor wie je bent en je mag relaxed zijn over je homoseksualiteit. Voor God zijn alle mensen gelijk!

Wees eerlijk
Wees eerlijk tegen jezelf. Eerlijk over wat je voelt, wat je wilt en wat je moeilijk vindt. Misschien zou je liever niet lesbisch of homo zijn. Veel jongeren proberen een tijd te doen alsof ze hetero zijn en nemen zelfs verkering  en hopen dat de gevoelens dan vanzelf komen. Er is niets mis mee om de tijd te nemen om uit te zoeken wat je voelt. Maar wees wel eerlijk tegen jezelf. Stop je gevoelens niet weg. Je kunt jezelf niet veranderen door anders te doen dan je eigenlijk bent. Uiteindelijk loop je dan vast.

Dat geldt ook voor leven in twee verschillende werelden. Bijvoorbeeld op zaterdagavond uitgaan in een homoclub waar niemand weet dat je christen bent en op zondag naar de gemeente gaan waar niemand weet dat je lesbisch bent. Je scheidt dan twee kanten van jezelf en kunt nergens echt jezelf zijn. Dat werkt niet. Uiteindelijk is het beter voor je als je overal kunt laten zien wie je bent, zowel bij je vrienden als thuis, in de gemeente en op je werk of school. Het leven in gescheiden werelden is daarom nooit een goede oplossing voor langere tijd.

Tijd;
Neem de tijd, je hoeft niet vandaag al te weten wat je wilt en wie je bent. Probeer niet te veel te piekeren en ook te genieten van de leuke dingen in het leven!

Niet alleen;
Je hebt een paar mensen nodig bij wie je jezelf kan zijn. Bij wie kun jij jezelf zijn en aan wie kun je alles vertellen? Blijf niet alleen, maar zoek deze mensen op! Juist de dingen waar je moeilijk over kunt praten zijn vaak belangrijk om te delen. Geheimen maken een mens eenzaam. Wanneer je je vaak eenzaam voelt kun je bidden dat God mensen in je leven brengt met wie je kunt lachen en praten. En misschien kun je zelf iets doen  om nieuwe mensen te leren kennen of bestaande vriendschappen te verdiepen.

Houd van jezelf;
In de Bijbel staat: ‘houd van je naaste als van jezelf’. Maar hoe doe je dat, houden van jezelf? Zorg goed voor jezelf door goed te eten, slapen en ontspannen. Als je keuzes moet maken, kies dan wat goed voor je is. Als je je niet happy voelt, doe dan dingen die je helpen om op te vrolijken, bijvoorbeeld vrienden opzoeken of muziek luisteren.

Let op dat je gedachten over jezelf niet steeds negatief zijn. Veroordeel jezelf niet, maar kijk met liefde naar jezelf. Vergelijk jezelf niet met anderen, want meestal kijk je dan naar dingen die bij de ander mooier of beter zijn. Zo kun je jezelf de put in denken. Als je merkt dat je negatieve gedachtes over jezelf hebt, stop die dan door bewust iets positiefs te denken. Sta bijvoorbeeld eens stil bij Gods liefde voor jou!

Je bent niet wat je voelt;
Het kan knap lastig zijn om te accepteren dat je (seksuele) gevoelens hebt voor andere jongens of meiden . Misschien wil je die gevoelens helemaal niet of voel je je schuldig over je gedachten en dromen.  Op de website www.vrijeliefde.nl staat hoe je op een goede manier om kunt gaan met je (seksuele) gevoelens en gedachtes (kijk bij omgaan met seksualiteit). Het is goed om te beseffen dat je vaakt niet kunt helpen welke gevoelens en gedachtes je krijgt, maar wel zelf kunt kiezen hoe je er mee omgaat.


 

 


‘Een paar jaar geleden was ik veel meer bezig met mijn lesbisch-zijn dan nu; het zat altijd in mijn gedachten. Nu is dat veel minder, gelukkig. Er zijn meer dingen belangrijk in het leven.’


‘Ik schaam me vaak. Dan probeer ik niet op te vallen en vooral niet te verwijfd te doen. Ik ben wel eens jaloers op jongens die er helemaal geen probleem mee hebben dat ze homo zijn. Zo vrij zijn, dat zal ik nooit kunnen.’


‘Pas toen ik zelf uit de kast was kwam ik er achter dat er veel meer homo’s en lesbiennes in mijn omgeving zijn. Bijvoorbeeld mensen uit de buurt en uit de kerk, die ik alleen van gezicht kende. En anderen vertelden dat hun broer of kind ook homo is. Daar hoorde ik eerder nooit over.’


love-accept-wonderful-leo

Recent Posts

2 Foute woordjes

In een gesprek over homoseksualiteit kun je elkaar al snel bezeren of afstoten. Dat merk ik zelf ook. Omdat bij de mensen van wie ik hou zowel actieve aanhangers van standpunt A als B zijn, merk ik dat ik van beide kanten te raken ben.( “Hé, je hebt het wel over míjn mensen”). Met bepaalde beweringen kun je de ander buitenspel plaatsen alsof zijn gedachtegang minderwaardig is. Soms zit het hem in één woordje. Valsspelen vind ik dat. Soms heel venijnig, soms openlijk, soms per ongeluk. Ik zal 2 voorbeelden noemen die ik vaak hoor, van beide kanten één.

Het woordje ‘Nog’ is er zo een, gebruikt door mensen die ervan overtuigd zijn dat homoseksuele relaties en geloven  samengaan.  Voorbeeld: Bij hen zijn homoseksuele relaties nog niet geaccepteerd. Wow, een klein woordje maar het lijkt ineens of jij zelf al zoveel verder bent dan die ander.  Alsof jij inmiddels beter weet, maar anderen zijn nog niet zover in dat proces.  Als in: ‘zij gelooft nog in Sinterklaas’. Ze kunnen het ook niet helpen, ze komen er vanzelf achter. Door aan te nemen dat christenen van kant B achterlopen in de emancipatie van homoseksualiteit, neem je hun bezwaren en zorgen niet serieus. Door ook nog eens te geloven dat de emancipatie onstuitbaar is, ga je ervan uit dat hun argumenten uiteindelijk geen stand kunnen houden. Hoe meer denigrerend wil je het hebben? Een klein woordje maakt in dit geval een groot verschil.

Een woordje dat deze mensen, die homoseksuele relaties afwijzen, te makkelijk gebruiken is ‘Bijbels’. Bijvoorbeeld ‘we moeten wel de Bijbelse visie uitdragen’. Bijbelse visie, Bijbels standpunt, Bijbelse grondslag: het woordje Bijbels maakt dat jij bij de groep zit die God en zijn Woord serieus neemt en begrijpt, de anderen hebben waarschijnlijk gewoon een visie gekozen wat hen goed uitkomt. (Want hé, als je de Bijbel goed leest, dan kom je zeker tot dezelfde conclusie als ik!) Superieur bijvoeglijk naamwoordje.

Ik besef dat het heel lastig is om werkelijk zonder een gevoel van superioriteit naar een ander te luisteren, als je het grondig met hem/haar oneens bent. Gelukkig geloof ik dat de Heilige Geest ons wil helpen en beetje bij beetje kan bevrijden van elke hoogmoed.

  1. Anders Leave a reply
  2. Eenheid Leave a reply
  3. Taboe Leave a reply
  4. 30 tinten oranje Leave a reply
  5. Hitte en kou Leave a reply
  6. Voor of tegen Leave a reply